Scott TwinLoc sistem suspenzije

TwinLoc

TwinLoc sistem suspenzije je razvio Scott, taj sistem omogućava vozaču da kontrolira suspenziju i geometriju bicikla istovremeno. sa TwinLoc-om možete imati tri bicikla u jednom.

Više o TwinLoc-u pogledajte na Scott web stranici.

Kako funkcionira TwinLoc?

Sistem radi tako što spaja amortizer, vilicu i okvir bicikla u jednoj ručici na volanu.Pomoću te ručice vozač ima mogućnost birati između tri načina voženje: Descend, Traction Control i Lockout.

DESCEND (spust)

FOX amortizer ima dva spremnka za zrak i u Descend načinu oba spremnika su otvorena te se stvara jedan veliki spremnik. Pomoću toga se stražnjem kotaču omogućuje potpuno iskorištavanje hoda amortizera.

TRACTION CONTROL (uspon)

U Traction Control načinu jedan spremnik zraka u amortizeru je zatvoren čime se smanjuje volumen zraka u amortizeru. Ovim načinom smanjuje se efektivni hod amortizer čime se dobiva progresivnija zračna opruga. Sistem mijenja geometriju bicikla kada promijenite iz Descend u Traction Control način vožnje. Sjedite više jer je hod amortizera smanjen, veći je razmak između tla i pedale. Pomaknuti ste prema naprijed te samim time možete proizvesti više snage i lakše i efektivnije svladati uspon. bicikl postaje agilniji i efikacniji i to bez potrebe da se žrtvuje prianjanje ili suspenzija. Ovaj način je savršen za glatku vožnju sa tehnički manje zahtjevnim usponima, kao i za teške uspone gdje komfort i prianjanje moraju biti na maksimumu.

LOCKOUT (zaključano za glatke puteve)

Najčvršći od sva tri način kod TwinLoc-a je Lockout. To je savršeni odabir za vožnju po glatkoj cesti i laganim putevima bez naglih uspona i padova. Kada odaberete ovaj način u TwinLoc-u čuvate energiju za dolazak na pravu Trail stazu. Lockout je i dalje spreman prihvatiti svaki veći udarac i zaštiti amortizer i vilicu od moguće štete.

Scott Spark i Genius opremljeni su TwinLoc-om

Scott koristi taj sistem suspenzije na svojim modelima bicikala Spark i Genius. Višestruki svjetski i olimpijski prvak Nino Schurter vozi Scott Spark baš sa takvim sistemom suspenzije. Bicikle Scott Spark i Genius možete pronaći u ponudi Panex Dinamic-a.