Mitas Scylla i Kratos TD Textra by Krešimir Franić

Mitas Scylla i Kratos TD Textra, 29×2,25

Drugu godinu zaredom vozio sam etapni mtb maraton Mitas 4 Islands u Timu Mitas Croatia, naravno na Mitas gumama, Scylla i Kratos, 29×2,25“ Top Design sa Textra tehnologijom zaštite bočnih strana i baze.

Isprva sam bio sumnjičav, Mitas – Češka hmmm, ali čim sam dobio par guma (Scylla-Kratos) u ruke predosjećaj je bio odličan a sumnja je počela kopniti.

Obje gume sam jednostavno montirao na kotače iz prvog pokušaja bez kompresora sa podnom pumpom.

Scyla je 670 grama teška, univerzalna XC guma sa malo nižim, tvrđim čepovima koja po mom mišljenju odlično paše na zadnji kotač u većini uvjeta. Za mene se pokazala kao odlična stražnja guma za kameniti teren 4 Otoka. Jako je brza, a daje odličan grip, čak i usponi na rastresitoj podlozi nisu predstavljali problem, a što je meni jako važno otporna je na bušenje, te sam vrlo brzo prestao razmišljati i strahovati o toj mogućnosti, pa sam se bez kalkuliranja upuštao u dvoboj sa kamenjem na sva 4 Otoka. Bez straha sam lupao sa stražnjim kotačem svog hardtaila po svakom kamenu koji mi se našao na putu.

Kratos je 760 grama teška, jača je i agresivnija guma sa višim čepovima, skoro pa enduro guma koju sam kao opciju izabrao za prednji kotač. Davala mi je potpunu sigurnost i kontrolu na svakom spustu i omogućavala da često idem i preko svojih granica bez pada jer je jednostavno tražila da ju stisnem i bacim na nju. Odlično drži u zavoju i koči s lakoćom. Bušenje Kratos-a uopće nisam uzimao u razmatranje, stekao sam dojam da Kratos TD Textra na prednjem kotaču nije moguće probušiti ili precvikati pri uporabi za XCO ili XCM.

Mitas Scylla i Kratos smatram odličnim izborom za XC/XCM uporabu, pogotovo na podlogama kakve su u Primorju, Istri i otocima te je mogu svima toplo preporučiti.

Krešimir Franić

Rijeka, 26.04.2019.